Home » Dienstplicht » 11e Linieregiment

Het 11e Linieregiment was een infanterieregiment van het Belgisch leger. Het werd bij de onafhankelijkheid van België in 1830 opgericht als voortzetting van de 11e Afdeling van het Nederlands leger. Vanaf 1830 tot bij zijn ontbinding in 1956 had het Hasselt als thuisbasis. Het verbleef deels in deHerkenrodekazerne en deels in de Witte-Nonnenkazerne.

Op de toenmalige Wapenplaats werd in 1874-1875 een nieuwe kazerne voor het 11e Linieregiment gebouwd. Deze plaats kreeg in 1919 Martelaarspleinals naam ter herinnering aan de 20 oorlogsslachtoffers die op de binnenplaats van de kazerne werden gefusilleerd.

In 1922 werd het plein omgedoopt tot Kolonel Dusartplein. De kazerne werd genoemd naar Charles Dusart, bevelhebber van het 11e Linieregiment vanaf1913. Hij was de eerste hogere officier van het Belgisch leger die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelde tijdens een confrontatie met Duitse grenadierste Rhées (bij Herstal). Nog 169 manschappen van het regiment waaronder een kapitein liggen er met hem begraven.

Het linieregiment werd op 31 januari 1956 ontbonden. Zijn muziekkapel gaf muzikale glans aan plechtigheden in de stad en haalde de militairen af als ze terugkeerden van een mars. Op donderdagavond gaf ze drukbezochte concerten op de inmiddels verdwenen kiosk op het Leopoldplein.

Iedere dag was het parade op het toenmalige Wapenplein. Soldaten hielpen de bevolking bij brand of overstroming.

Kazene Kolonel Dusart, Hasselt

 

Wapenplaats voor Kazerne Kolonel Dusart

Wittenonnenkazerne, Hasselt

1939 Soldaten oefenen voor aanvallen met het geweer.

 

Oefeningen in het Kamp van Beverlo

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb