Home » Mobilisatie

 

Mijn vader werd hier ingelijfd bij het 20e Linieregiment 2de Batallion , 5de Compagnie.

Het 20ste Linieregiment (20Li), een infanterieregiment van Eerste Reserve, mobiliseert op 29 augustus 1939 te Cointe nabij Luik als ontdubbelingsregiment van het 11Li.

Mijn vader werd gemobiliseerd op 28 augustus 1939 en heeft zich waarschijnlijk van uit Hasselt naar Cointe begeven.

Het 20Li bestaat uit gewone soldaten aangevuld met reservisten zoals mijn vader. Ze zijn geen hoofdregiment maar een Eerste Reserve Regiment.

De dienstplichtigen van vóór 1936 kwamen in een Tweede Reserve Eenheid terecht.

 

Het regiment wordt toegevoegd aan de 11de Infanteriedivisie (11Div). De 11Div staat vanaf september onder bevel van het IIIde Legerkorps (III/CA) en bezet een divisiesector te Luik.

Het 20Li verblijft te Angleur, ten oosten van de Maas, als onderdeel van de intervaltroepen van de PFLII lijn van de Versterkte Positie Luik. DePFLII lijn bestond uit acht gemoderniseerde forten uit het begin van de 20ste eeuw (Barchon, Evegnée, Fléron, Chaudfontaine, Embourg, Boncelles en Flémalle)

 

 

Boncelle oktober 1939.

Het 20e Linieregiment defileert hier voor Koning Leopold III (foto Herman Staelens)

Waarschijnlijk nam mijn vader ook deel aan dit defile...

 

Versterkte burchtengordel rond Luik.

 

De 11Div wordt op 24 april 40 te Luik afgelost door de 2de Infanteriedivisie (2Div) en wordt rechtstreeks onder bevel van het Groot Hoofdkwartier (GHK) geplaatst als algemene reserve van het leger.

Meteen na de aflossing verlaat de 11Div, inclusief het 20Li, het IIIde Legerkorps.

Het 20Li vertrekt uit Angleur op 26 april 1940 en vervoegt na twee dagmarsen het Kamp van Beverlo nabij Leopoldsburg op 27 april om hier een oefenperiode af te werken.

Deze periode zal worden afgesloten met een meerdaagse syntheseoefening die op 10 mei 1940 zou moeten aanvangen en worden afgesloten tegen het einde van de maand.

Het 20Li bevindt zich bijgevolg op de vooravond van de oorlog tezamen met de rest van de 11Div in het Kamp van Beverlo.

 

Soldaten van het 20Li in de bossen van Beverlo op 8 mei 1940 (foto Ben De Staercke).

 

Vermits mijn vader stukoverste was, was hij waarschijnlijk verantwoordelijk voor dit Maxim machinegeweer. (foto Bob Vanherck)

Maak een Gratis Website met JouwWeb